OVER DE KUNSTENAAR

Elena Elfrink-Diakonova (1970) is geboren en getogen in het hart van Rusland, in Moskou.
Tekenen en schilderen deed ze altijd met veel plezier, ze behoorden tot haar favoriete bezigheden.
“Dat is voor mij een middel om verschillende gedachten en gevoelens met medemensen te delen, een stukje van mijzelf. ”
Sinds 1994 woont Elena in Nederland.
Ze schildert in de realistische stijl van de oude meesters. Deze stijl spreekt haar aan omdat ze perfectionistisch en leergierig is.

OPLEIDING

• Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten in Arendonk in België
• Verschillende schildercursussen (onder andere iconen schilderen)

VISIE OP KUNST

“Een schilderij moet volgens mij voor zichzelf spreken. Het kenmerk van een geslaagd kunstwerk is dat het u raakt, zonder dat u van tevoren een A4tje met de uitleg hoeft te lezen.
De bekende Russische schrijver Tsjechov zei ooit "DE OGEN ZIJN DE SPIEGEL VAN DE ZIEL." Ik denk dat een geslaagd kunstwerk een spiegel van “de ziel” van een afgebeeld persoon, of object is. Tegelijkertijd zegt een schilderij ons iets over de kunstenaar zelf met zijn visie op de wereld.
Volgens mij is de rol van de kunst de beste snaren van de menselijke ziel te raken en te laten klinken; de snaren van vreugde, vrijheid, harmonie en schoonheid, maar ook die van verdriet en het medelijden met onze naasten.
Het klinkt mooi, nietwaar? Dat zijn idealen waarnaar ik streef. Er zijn veel mooie dingen om ons heen. Vaak hebben (of maken) wij, moderne mensen het zo druk, dat wij de schoonheid niet meer zien.
Als u bij een van mijn schilderijen even stilstaat omdat het u raakt, dan heb ik het niet voor niets geschilderd, dan is mijn doel bereikt. ”